Thursday, June 7, 2012

Almari Antik No. 21 (Proses Restoration)

Salam,

Lama sungguh tak update blog sejak FB dah ada ni.

Almari ni pada asalnya owner tu letak kat luar. So bila dibiarkan terkena sinaran matahari dan hujan habislah permukaan kayu ni jadi licin dan susah untuk di syelek walaupun korang sapu syelek banyak kali ia tetap akan berminyak dan tidak rata. Syelek akan susah nak lekat akibat dari luluhawa kimia, angin dan hujan hehe..Pada pengalaman aku, almari ni adalah buatan era 1960an berdasarkan design dan bentuk kakinya.

Ok kali ni almari ni agak berbeza sedikit. Menurut kata pemiliknya, almari ni merupakan compartment bagi meletak koleksi piring-piring hitam, buku-buku dan magazine. Belah atas bercermin, manakala di bahagian bawahnya tidak.

Jadinya, oleh kerana para penggemar barang lama a.k.a antik dan juga kakak-kakak PML yang saya hormati lebih cenderung ke arah lemari berjenis display (mempamerkan barang) so aku terpaksalah menukar compartment yang belah bawah tu kepada cermin supaya jadi lebih praktikal mengikut keadaan masa kini.

Di bawah ini menunjukkan proses restoration almari tersebut. Aku mengambil masa lebih kurang seminggu juga nak siapkan almari. Maklum la, aku buat keje ni bukan sepenuh masa. Weekdays belah malam tu pun sejam dua aja. Weekend pun belum tentu aku dapat buat.
Keadaan almari semasa baru sampai rumah (perhatikan texture papan dan kayunya)

Pintu tersebut ditanggalkan dari body almari bagi menanggalkan papan di bahagian bawah. Gambar menunjukkan papan tersebut telah berjaya ditanggalkan dari pintu.

Keadaan almari setelah dibuka pintu.

Tombol laci asal telah ditanggalkan dan gambar menunjukkan laci telah licin ditenyeh kertas pasir kasi halusss...
Proses menggantikan frame bahagian bahagian tengah dan bawah tu untuk memudahkan perletaka cermin baru compartment belah bawah tu. Part ni agak sukar kerana banyak kerja-kerja memotong.
Proses melicinkan body almari menggunakan kertas pasir. Make sure mulot kasi tutup, habuk masuk molot copong haha..

Proses mensyelek atau varnish. Seperti yang aku dah kata tadi, proses syelek terpaksa dilakukan sebanyak 3 kali yang pada asalnya aku guna syelek warna cerah tapi terpaksa ditukar pada saat akhir kerana permukaan yang licin sukar nak memberikan efek rata pada syelek. So last minute, aku tuko warna syelek.

Tombol berbentuk kerang dipasang pada laci.

Cermin sesudah dipasang dan dilekatkan kembali pada body almari.

Tadaaa...siap sudah. Pandangan dari hadapan.

Pandangan 3 dimensi.

So kesimpulannya, syelek yang telah digunakan dalam proses di atas ialah jenis berwarna gelap (charcoal) so almari ni akan nampak seperti ala baba nyonya or kopitiam style. Proses mensyelek tersebut perlukan masa yang agak panjang dan ketelitian. Begitu jugak dengan proses penukaran cermin di compartment bawah tu.

Pada hari Khamis lepas, almari ni telah selamat di hantar kepada pemiliknya. Alhamdulillah, at least aktiviti aku ni boleh juga mendatangkan hasil dan buat badan aku berpeluh dan sihat. Pada aku, minat yang ada perlu juga diselitkan dengan azam dan usaha yang kuat untuk mendapatkan hasilnya.

Adioss...wassalam.

No comments:

Post a Comment