Wednesday, January 11, 2012

Scan Info dari Vintage Singapore (Part 1)

Salam,

Info pasal cawan kopitiam ni aku scan from buku 'Vintage Singapore' yang kebetulan aku beli masa pesta buku jualan murah kat Dewan Maeps tempohari. Ada satu page cerita pasal cawan kopitiam. Kalo tengok gambar ni ada beberapa jenis yang biasa kita tengok kolektor ada menyimpannya. Dalam FB rakan kolektor juga banyak aku tengok.

Now, ramai yang dah start collect balik cawan-cawan sebegini. Memang amat sesuai kalau digunakan untuk menjamu rakan-rakan kalau bertandang ke rumah. Kalau dapat letak kat atas meja kopitiam yang bulat tu sangat sesuwai sekali. Cuba baca tulisan yang agak kecil kat penjuru belah kiri dan kanan bawah tu. Tahun pembuatan dan ia dikeluarkan.

Kebanyakan cawan-cawan sebegini datang dari kedai makan kopitiam dan sebahagiannya tertulis nama kedai dan no telefon. Dan ada juga meletakkan motif bunga sahaja.

Ok, next time kita share lagi info pasal barang lain plak. Semoga memberi manfaat bersama kolektor.


Ok adioss

3 comments:

  1. saya peminat cawan2 kopitiam.Ada kumpul beberapa jenis.Kalau boleh nak tahu kesemua jenis2nya dan nama.Sekarang nak dapatkan set cawan kopitiam pn dah mahal sangat.
    TQ kerana memberi info.

    ReplyDelete
  2. buku yang menarik! syabas bro!

    ReplyDelete
  3. Terima kasih Nikths dan Iaryylr...

    ReplyDelete